נסיעה בשולי הכביש, על פניו נראית כפתרון נוח לבעיות כמו פקקים או עקיפות. נהגים רבים נוטים להשתמש בשוליים כנתיב נוסף, תוך שהם מתעלמים מהסכנות הרבות הכרוכות בכך.
חשוב לזכור שעצירה בשולי הכביש מותרת רק במצבי חירום, כגון תאונה, תקלה מכנית או פגיעה רפואית. במקרים אלו, יש להפעיל את אורות האזהרה, לעצור במקום בטוח ככל האפשר, ולצאת מהרכב כשהוא רחוק מהכביש.
שולי הכביש הם השטח הסמוך לכביש, שאינו מיועד לנסיעה. שטח זה משמש בדרך כלל להולכי רגל, חניה, או כמקום בטוח לעצירת חירום. חשוב לציין שלא כל שטח פנוי מימין לכביש נחשב לשול. בישראל, שולי הכביש מוגדרים כ"השטח שאין לצידו מדרכה הסמוך לשפת הכביש, עד לרוחב של שלושה מטרים או עד לקצה תעלת ניקוז, כאשר דופן התעלה מצוי פחות משלושה מטרים משפת הכביש".
על פי תקנות התעבורה, אסור לנהוג בשולי הכביש אלא במקרים חריגים בהם קיים תמרור ספציפי המתיר זאת. עם זאת, ישנם מספר מקרים בהם נהיגה בשול הימני מותרת, גם ללא תמרור:
חשוב לציין שגם במקרים בהם מותר לנסוע בשול הימני, יש לעשות זאת בזהירות רבה תוך התחשבות בהולכי רגל, רוכבי אופניים ורכבים אחרים.
בנוסף, אסור בשום מקרה לנסוע בשול השמאלי של הכביש, שכן זהו שטח הפרדה אסור.
על פי תקנות התעבורה, אסור לכל רכב, כולל אופנועים, לנסוע בשולי הכביש אלא במקרים חריגים בהם קיים תמרור ספציפי המתיר זאת.
עם זאת, משטרת ישראל נוהגת שלא לאכוף את האיסור על נסיעה בשוליים כלפי רוכבי אופנועים, בתנאי שהנהיגה בשול התבצעה בשעת עומס תנועה, רוכב האופנוע נהג בזהירות ולא חסם כניסה ויציאה ממקומות חניה, חניות נכים או דרכי גישה.
חשוב לציין שגם אם משטרת ישראל נוהגת שלא לאכוף את האיסור, רוכב אופנוע שנוסע בשוליים עדיין עלול לקבל דו"ח במקרים מסוימים, כגון נהיגה רשלנית או פזיזה, סיכון משתמשים אחרים בכביש, חסימת נתיב נסיעה ואי ציות להוראות שוטר.
נסיעה בשולי הכביש אסורה על פי חוק, ונהגים העושים זאת עלולים לקבל קנסות משמעותיים. תקנה 33 לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961, קובעת כי:
"רכב לא יעמוד על שולי דרך, אלא אם כן הותרה עצירתו או חנייתו על פי תמרור או במקום המיועד לכך."
עבירה על תקנה זו גוררת קנס של 500 ש"ח.
בנוסף, במקרים חמורים יותר, נהגים עלולים לקבל קנסות גבוהים יותר ואף להסתכן בהשעיית רישיון הנהיגה במקרים של נסיעה בשוליים תוך סיכון משתמשים אחרים בכביש, או במקרה של חסימת נתיב נסיעה.
כמו כן עבירה על תקנה 33 גוררת רישום של 2 נקודות במערכת הנקודות של משרד הרישוי. צבירה של 12 נקודות ויותר עלולה להוביל לשלילת רישיון נהיגה.
בנוסף במקרה של תאונה שנגרמה כתוצאה מנסיעה בשוליים, עלול הנהג העבריין להיתבע על ידי הנפגעים בתאונה.
קיבלתם דו"ח על נסיעה בשוליים? מה עושים? יש לכם מספר אפשרויות:
מומלץ בחום להתייעץ עם עורך דין תעבורה לפני קבלת החלטה לגבי המשך הטיפול בדו"ח. עורך דין תעבורה מנוסה יוכל לבחון את פרטי המקרה ולהמליץ לכם על דרך הפעולה הטובה ביותר. הוא יוכל גם לייצג אתכם בבית המשפט, במקרה ותחליטו לנקוט בצעד זה. מחקרים מראים שסיכויי ההצלחה של נהגים המיוצגים על ידי עורך דין תעבורה גבוהים משמעותית מאשר אלו של נהגים המייצגים את עצמם. עורך דין תעבורה יטפל בכל ההליכים המשפטיים עבורכם, ויחסוך לכם זמן וטרחה רבה.
עורך דין תעבורה צורי סבן מייסד ומנכ"ל חברת עורכי הדין סבן ושות' המונה מספר עורכי דין במספר סניפים ברחבי הארץ, החברה עוסקת בענייני תעבורה והמכון הרפואי לבטיחות בדרכים מזה מספר שנים. לעורך הדין סבן הצלחות ותקדימים רבים במסגרתם דאג והשיב לאלפי נהגים את רישיונות הנהיגה שלהם.
כלי נגישות