Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 265 ביקורות
×
js_loader

עבירות תנועה חמורות

  • עורך דין צורי סבן
    עורך דין צורי סבן

עבירות תנועה חמורות, כוללות קשת רחבה של עבירות שהעונש בגינן עשוי להגיע גם עד ל-12 שנות מאסר. בין עבירות אלו ניתן למצוא נהיגה בשכרות, עקיפה מסוכנת, גרימת תאונת דרכים קטלנית ועוד. מאחר וכל אדם עשוי לבצע את העבירות הללו והשלכותיהן עשויות להיות הרות גורל לנהג, לסביבתו ואף לנהגים נוספים, חשוב להכיר את עבירות התנועה החמורות, מאפייניהן הייחודיים והעונשים שניתנים בגינן.

מה הן עבירות תנועה חמורות?

ההגדרה הכללית לעבירות תנועה היא ככל שימוש ברכב מנועי בניגוד לחוקי התנועה. בתוך כך, נחלקת קבוצת העבירות מתחום התעבורה למספר דרגות חומרה, כאשר אלו המצויות ברף העונשי הגבוה ביותר, מוגדרות כעבירות תנועה חמורות. המחוקק הישראלי היטיב להגדיר עבירות אלו לפני כעשור ביניהן ניתן למצוא את העבירות הבאות: נהיגה בשכרות, גרם מוות ברשלנות, נהיגה ללא רישיון ועוד. לצד זאת, מגדירה משטרת ישראל עבירות אלו כ"עבירות תיקים אדומים" להן מאפיינים מסכני חיים ובגינן ניתן להשבית רכבים ובמקרים חמורים אף להגיש בקשה למעצר עד תום ההליכים.

סוגי עבירות תנועה חמורות

נהיגה בשכרות

נהיגה בשכרות נחשבת לאחת מהעבירות הנפוצות והקטלניות ביותר בכבישי הארץ. המחוקק מגדיר נהיגה בשכרות כמצב שבו אדם שותה משקה משכר בעת נהיגה או שבדמו נמצאו 290 מיקרוגרם אלכוהול על כל ליטר של אוויר נשוף. במידה ומדובר בנהגים צעירים, חדשים או מקצועיים, ריכוז האלכוהול המותר עומד על 10 מ"ג אלכוהול על כל 100 מיליליטר דם בלבד. במידה ונמצאתם נוהגים בשכרות, אתם עשויים לעמוד בפני עונש שנע בין שלילת רישיון לשנתיים ועד למאסר ממושך שעשוי להגיע גם עד 12 שנים.

נהיגה תחת השפעת סמים

סם מוגדר ככל חומר מסוכן המצוי ברשימת החומרים האסורים בפקודת הסמים המסוכנים. אולם, חשוב לדעת שפקודת התעבורה אינה מבחינה בין סוגי החומרים השונים לעניין נהיגה בהשפעת סמים. מאחר ושימוש בחומרים משני תודעה, מסכנים את הנהג וסביבתו, קבע המחוקק שככל שיימצאו שרידי סם גם אם מזעריים בבדיקת סמים, יואשם הנהג בנהיגה תחת השפעת סמים. חשוב לדעת כי בשונה מבדיקה לגילוי אלכוהול בנהיגה, אותה רשאי שוטר לדרוש בכל עת. בדיקה לגילוי סמים, מוגבלת רק למקרים בהם קיים חשד סביר שאדם נוהג תחת השפעת סמים או שקיים מידע מודיעיני משטרתי מקדים.

נהיגה ללא רישיון

עבירת הנהיגה ללא רישיון, נחשבת גם היא מהרף החמור ואין זה משנה אם מדובר באדם שאינו מחזיק ברישיון כלל או שאינו מחזיק ברישיון נהיגה מתאים לסוג הרכב שברשותו. עבירה זו, מופנית כלפיי אלו שרישיונם נפסל או שמעולם לא קיבלו רישיון נהיגה ומצויה ברף העבירות החמורות כאמצעי להרחקת נהגים מסוכנים מהכביש. במקרים של נהיגה ללא רישיון, העונש הצפוי עשוי לנוע בין קנס כספי או פסילת רישיון לתקופת זמן מוגבלת ועד למאסר בפועל.

נהיגה בזמן שלילה או פסילה

בשונה מעבירת הנהיגה ללא רישיון, נהיגה בזמן שלילה או פסילה כוללת דרגת חומרה גבוהה יותר. הסיבה לכך היא כי אדם שאינו מקבל את העונש שהוטל עליו וחוזר לבצע עבירות תנועה, מעמיד את סביבתו בסיכון כפול. על מנת להוכיח שאדם עשה שימוש ברכב מנועי לאחר שרישיונו כבר נפסל, יש להוכיח שלושה רכיבים והם: קיומה של פסילה, מסירת הודעה בדבר הפסילה ושימוש ברכב מנועי לאחר היוודע דבר הפסילה. במידה ואחד הרכיבים אינו מתקיים, לא יואשם אדם בנהיגה בזמן פסילה. אולם במקרים בהם הוכח שאכן התקיימה נהיגה בפסילה, העונש יהיה לרוב הארכת זמן פסילת הרישיון ומאסר בפועל.

נהיגה במהירות מופרזת

 מהירות מופרזת, מוגדרת כטווח מהירויות החורגות מהמהירות המותרת. ככל שמהירות הנהיגה גבוהה באופן מהותי מעל למותר, כך תיחשב לחמורה יותר. למעלה ממחצית מהדוחות שמחלקת משטרת ישראל הם בגין נהיגה במהירות מופרזת. מהירויות אלו נדרשות להיות גבוהות משמעותית ומתקיימות החל מנהיגה במהירות של 20 ק"מ מעל המותר ועד ל51 ק"מ מעל המהירות המותרת. הסנקציות העונשיות במקרים של מהירות מופרזת, עשויות לנוע בין קנס של כמה מאות שקלים ועד מאסר בפועל במקרים חמורים. לכן, חשוב לדעת שבמידה ונסעתם בדרך עירונית או בין עירונית במהירות גבוהה אתם עשויים במקרים מסוימים לעמוד בפני כתב אישום.

הפקרה לאחר תאונה

עבירה זו נחשבת לאחת מהעבירות החמורות ביותר שהענישה בגינה עשויה להגיע גם עד 14 שנות מאסר. עבירת ההפקרה או בשמה הנפוץ "פגע וברח", היא מצב שבו אדם המעורב בתאונת דרכים נמנע מלהגיש עזרה וממשיך לדרכו מבלי להגיש סיוע לאדם שנפגע בתאונה. עבירה זו נחשבת לחמורה משום שמלבד הסיכון שיצר הנהג בנהיגתו ומלבד העובדה שפגע באחר, הוא נמנע מלסייע לנפגע במקום התאונה וזה עשוי לסבול מנזקים חמורים. אדם שהורשע בעבירה זו עשוי לעמוד בפני שלילת רישיונו לצמיתות בנוסף לעונש מאסר. לכן, במידה והייתם מעורבים בתאונת דרכים, אל תמשיכו בדרככם לפני שבדקתם שאין נפגעים נוספים בזירת התאונה.

עקיפה מסוכנת

בקצרה עקיפה מסוכנת היא כל סטייה של הרכב לצורך עקיפה באופן שיוצר סיכון עבור הנהג ורכבים נוספים. מצבים שנופלים בגדר עקיפה מסוכנת יכולים להיות מקרים בהם נהג יוצא לעקיפה כששדה הראייה שלו מוגבל, בעקיפת קו הפרדה רצוף או עקיפה כשהדרך לא פנויה. במקרים רבים, עקיפות מהסוג הזה מסתיימות בתאונת דרכים. לכן, הגדיר המחוקק כל עקיפה היוצרת סיכון שכזה כ"עקיפה מסוכנת" שנחשבת לעבירת תעבורה חמורה.

יש לציין שעקיפה כשלעצמה איננה אסורה, אולם ככל שהעקיפה מתבצעת תוך כדי הגברת הסיכון באופן מודע ולא זהיר, היא תחשב כעבירת תעבורה מהרף החמור. ענישה בגין עקיפה מסוכנת עשויה להשתנות בהתאם לחומרת העקיפה ותוצאותיה ונעה בין שלילת רישיון זמנית ועד לעונש מאסר ממושך.

מעבר באור אדום

כמו עקיפה מסוכנת, גם נסיעה באור אדום נחשבת לעבירת תעבורה חמורה בגלל הסיכון שיא יוצרת לנהג ולסביבתו. רמזורים תפקידם להסדיר את התנועה בצמתים ולהפחית את הסיכון לתאונות קטלניות שנגרמות מנסיעה שאינה זהירה באזורים בהם נדרש ציות מוגבר לחוקי התנועה. נסיעה ברמזור אדום כשמה כן היא, כניסה לצומת כאשר הרמזור מורה לעצור ולהמתין להמשך נסיעה. כתוצאה מכך, נהגים שנוסעים כחוק עשויים להתנגש בנהג שנכנס לצומת שלא כחוק ועשויה להיגרם תאונת דרכים קטלנית שבמקרים החמורים, תוצאותיה הן אבדות בנפש. העונש על מעבר באור אדום תלוי במידה רבה בנסיבות ביצוע העבירה ויכול לנוע מקנס כספי ונקודות ועד לעונש מאסר בהתאם לחומרת העבירה.

גרימת תאונת דרכים

בשונה מהעבירות הקודמות, גרימת תאונת דרכים היא עבירה שלרוב תהווה המשך ישיר לאחת מהעבירות שצוינו קודם. הגרימה, תהיה לרוב כתוצאה מיצירת סיכון או כתוצאה מנהיגה לא זהירה. כלומר, היא יכולה לנבוע מאי ציות לחוקי התנועה, עקיפה מסוכנת, אי ציות לרמזור אדום, נהיגה בשכרות ועוד. בדומה להפקרה לאחר תאונה, גם גרימת תאונת דרכים נחשבת לעבירה חמורה בשל הסיכון המוגבר שטמון בה. העונשים בה אינם אחידים וישתנו לרוב בהתאם לנסיבות ובהתאם לגורם שהוביל לתאונה.

העונשים

טווח העונשים בסוגי עבירות התנועה השונות נחלק לפי חומרתן. בתוך אלו, נחלקות גם עבירות התנועה החמורות בהתאם לחומרתן ותוצאותיהן. בעוד שעבירות כמו עקיפה מסוכנת או מעבר באור אדום עשויות להסתכם בקנס ונקודות בלבד. עבירות כמו הפקרה לאחר תאונה או גרם מוות כתוצאה מנהיגה ברכב מנועי, עשויות להגיע לכדי עשרות שנים בכלא.

אולם, אין זה מחייב שעבירות חמורות אחרות כמו עקיפה מסוכנת או מעבר באור אדום יסתכמו בעונש קל בלבד שכן, הסנקציה העונשית תלויה במידה רבה בשיקול דעתו של בית המשפט. יש לזכור שגם עבירות מן הרף הנמוך של עבירות התנועה החמורות, עשויות להיגמר בעונש מאסר ממושך. לכן, כאשר מדברים על ענישה בגין עבירות תנועה חמורות, יש לזכור שהן משתנות בהתאם לנסיבות.

מתי נפנה לעורך דין?

למרות שעבירות תנועה רבות נתפסות בקרב הציבור כקלות, השלכותיהן עשויות להיות חמורות ולהגיע גם עד מאסר בפועל. מאחר ועבירות תעבורה חמורות, לרוב לא מסתכמות בקנס של מאות שקלים, אלא עשויות לגרור במקרים רבים זימון לבית משפט וכתב אישום, חשוב לפנות לעורך דין מנוסה מתחום התעבורה לייעוץ ראשוני.

פנייה לעורך דין תעבורה מנוסה, כבר השלב הראשוני ביותר וגם אם מדובר בשימוע בשל עבירת תעבורה הוא קריטי עבורכם. הסיבה לכך היא שעורך הדין שבקיא בסעיפי החוק השונים וסדרי הדין ויכול לבחון את החומר הראייתי. בעזרת סיוע נכון, יוכל עורך הדין להביא להפחתה בעונש או ביטול כתב האישום גם במקרים שבהם ביצעתם עבירות תנועה שנחשבות חמורות לפי המחוקק הישראלי.

 

עורך דין תעבורה

צורי סבן

עורך דין תעבורה צורי סבן מייסד ומנכ"ל חברת עורכי הדין סבן ושות' המונה מספר עורכי דין במספר סניפים ברחבי הארץ, החברה עוסקת בענייני תעבורה והמכון הרפואי לבטיחות בדרכים מזה מספר שנים. לעורך הדין סבן הצלחות ותקדימים רבים במסגרתם דאג והשיב לאלפי נהגים את רישיונות הנהיגה שלהם.

אודות >
קבעו פגישת ייעוץ ללא התחייבות

    Google ג גוגל
    4.9
    מבוסס על 265 ביקורות
    ×
    js_loader
    דילוג לתוכן