בתוכנית "מאולם בית המשפט" עורך דיו ציון בהלול מארח את עורך דין צורי סבן והם דנים עצות בנושא המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
כיצד יש להתכונן ומהן ההמלצות שחובה להכיר?
בעיקרון, תחום המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא תת תחום בתוך תחום התעבורה, כאשר תחום התעבורה הוא תחום מאוד רחב שכולל עבירות שיכרות, כולל עבירות שהמשטרה אוכפת בתנועה. התחום הזה הוא מיוחד משום שהוא נוגע לכשירות רפואית של נהגים בכביש. כלומר, כל אדם שאינו כשיר רפואית, שעבר איזשהו אירוע טראומטי בחיים, מדווחים על האירוע הזה ואז משרד הרישוי יודע עליו. לאחר מכן מזמינים אותו לבדיקות במכון הרפואי.
הגוף הזה הוא מעין גוף שנותן חוות דעת למשרד הרישוי שבמרבית המקרים מקבל את ההחלטה שלו.
כן, זה נכון שהוא מטעם המדינה והוא קשור למשרד הבריאות והוא גוף מייעץ בעצם. לגוף הזה מגיעים כלמיני נהגים מכל מיני סיבות, בעיקר מדווחים עליהם.
למשל אם אדם מסויים הלך לביטוח לאומי והצהיר שיש לו מחלה מסויימת, אז המכון הרפואי יקח ויבדוק האם המגבלה הזאת יכולה להפריע לו בנהיגה. יש אנשים שעוברים אירועים מוחיים שפתאום חצי פלג גוף לא מתפקד, אז מזמינים אותם שוב לבדיקות ועושים להם מבחני כשירות, ולאחר מכן מגישים את ההמלצות. יש גם חיילים עם פרופיל 21 או אנשים שמטופלים פסיכיאטרית ויש מצב נפשי שהוא לא מאוזן, ואז גם כן המכון הרפואי מזמין אותם לבדיקה, עורך להם את הטסטים.
מדוייק.
זה יכול להיות נהג שעשו אצלו חיפוש ברכב, מצאו אצלו סם מסוכן. עושים לאותו נהג בדיקה, לוקחים ממנו שתן ומוצאים שיש איזושהי אינדיקציה לסם ולנהיגה תחת השפעת סמים. באותה סיטואציה, האדם הזה נלקח לחקירה, ובחקירה אותו חוקר מעביר את התיק שלו למכון הרפואי שיש אינדיקציה ובמכון הרפואי עושים בדיקות.
כן, כל מי שנתפס. יש גם המון מקרים שמתפספסים למערכת. המשטרה בדרך כלל מעבירה דיווחים על כל אדם המשתמש בסם.
כן בטח, הרבה רופאים שמטפלים בעצמם מעבירים דיווחים.
כן, יש להם חובה בחוק. ברגע שהם יודעים שאותו מטופל שלהם מצבו הבריאותי לא יציב, למשל בעיה של חוסר איזון נפשי, סכרת שאינה מאוזנת, גם מחייבת בדיווח כי אדם שיש לו בעיית סכרת גם צריך להיבדק לצורך העניין.
זה פחות או יותר רוב המקרים, כמובן שיש מקרים נוספים חריגים אבל אלו 99% מהמקרים.
אותו אדם שנתפס עם סם ברכב צריך לשתף פעולה עם המשטרה עם כל מה שקשור בהליך הבדיקה, כי ברגע שהוא מתנגד או שהוא מסרב זה רק יכול לשמש כנגדו, והמשטרה בד"כ רואה בחומרה את העובדה שאותו אדם מתנגד / לא נותן בדיקה / מנסה להימלט מהמקום. אני מציע לאותו הנהג לשתף פעולה ואחרכך להתמודד עם זה.
אם התיק יגיע לבית משפט, צריך לבדוק את זה מבחינה ראייתית, אם החיפוש היה כדין, צריך לבדוק את כל השרשרת סם. יש בדיקות נוספות שצריך לעשות מבחינה משפטית. כמובן אם התיק אחר כך מגיע למכון הרפואי אז יש דרכים להתנהל מול המכון הרפואי. אם יש איזושהי התמכרות ויש גמילה אז צריך להמציא איזשהו טופס שהמערכת תדע שהוא עבר איזשהו תהליך ושכרגע הוא לא משתמש.
ברוב המקרים שאני מכיר, אותו אדם לא יודע על מה הוא מוזמן. יש הרבה גם אנשים שקיבלו רישיון נהיגה ל-10 שנים ולמשל בשלב מסויים בחיים היה להם שימוש בסם או שהם סחרו בסם, ויש להם איזשהו תיק פלילי מלפני 8 שנים. ברגע שהם ירצו לחדש את הרישיון, במשרד הרישוי תקפוץ להם איזושהי הודעה והם יראו שאותו אדם עשה עבירה פלילית שקשורה בסמים והוא לא יחדש לו את הרישיון אלא ישר יפנה אותו למכון הרפואי.
טעויות גדולות של נהגים המגיעים לבדיקה, זה שהם לא יודעים למה הזמינו אותם, וכשהם באים נניח לשיחה עם פסיכולוג או עם פסיכיאטר, אותו פסיכולוג יודע עליהם כבר הכל והוא שואל אותם "יש לך עבר פלילי?" – אותם נהגים רוצים לצמצם את העבירות שלהם, אז או שהם ממעיטים בעבירה (שזה לא טוב), או שהם לא לוקחים אחריות, או שהם לא מדברים על העבירה הזאת ואז יש הכחשה, וברגע שיש הכחשה הפסיכולוגים רואים את זה לחומרה, אין הפנמה.
הייתי ממליץ להיוועץ עם עורך דין.
אותו לקוח מגיע למשרד ואז עושים לו בדיקה – הבדיקה היא אם היו תיקים בעבר. אם היו תיקים בעבר, אז כמובן שבודקים מה היה הרקע.
אני בודק מול המכון ומבקש את התיקים שלו, אני מנתח אותו ולאחר מכן אני מספר לו אם יש מה לעשות או אם אין מה לעשות.
נכון מאוד.
אני עורך את כל הבדיקות ולאחר מכן אני יכול לפעול בכמה מישורים. להביא חוות דעת, למשל אותו אדם השתמש בקנאביס רפואי אז להביא חוות דעת מהרופא שלו שהוא יודע שהוא מקבל את הטיפול הזה, שהוא לוקח קנאביס במהלך הלילה, אם זה עוזר לו למהלך השינה ובבוקר הוא כמובן לא משתמש. אז יש להביא חוות דעת מרופא, אני בודק את חוות הדעת ורואה שכל הנקודות שצריכות להיות שם נמצאות.
יש הנחיות שמשרד הבריאות הבריאות קובע, יש המון סממנים שחייבים להיות, אותם סעיפים שצריך להתייחס אליהם ולטפל בהם.
לגבי האנשים שמגיעים למרב"ד, אלו אנשים שבדרך כלל מזמינים אותם. אבל יש מקרים שאותו אדם מזמן את עצמו באופן וולנטרי, כי נניח אותו אדם בעל רישיון נהיגה פרטי והוא רוצה רישיון נהיגה על מונית, לכן אוטומטית צריכים לבדוק את הכשירות שלו. זאת מהסיבה שרוצים לבחון את האישיות שלך, רוצים לבדוק את הגבולות.
נכון, אבל בגלל זה גם בבתי המשפט בד"כ וגם המכון הרפואי וגם פסיכולוגים וגם ועדות ערר שנמצאות בתל השומר, הן בד"כ עושות הבחנה בין עבר כולל לבין עבר ב-5 שנים האחרונות וב-10 שנים האחרונות.
יש הרבה נהגים שלפעמים בחיים שלהם בתקופה מסויימת הם היו נהגים ציבוריים ועשו הרבה עבירות, ופתאום ירדו מההגה ונסעו רק ברכב פרטי, אז ב-10 שנים אין להם כמעט עבירות, אז צריך לעשות את ההבחנה בין המכלול לבין התקופה הרלוונטית.
אם אנחנו מדברים על הועדה הרפואית אז צריך להבחין – יש את המכון הרפואי ויש את ועדת הערער שהיא גוף שהוא מעל המכון הרפואי.
אנחנו מדברים כעת על המכון הרפואי, לאותו נהג יש שתי אופציות – לפנות לעורך דין ולהגיש ערר (הוא יכול גם לעשות את זה לבד אבל הסיכויים שהוא יצליח הם נמוכים).
הוא צריך להגיש את הערער תוך 30 יום. הוא מגיש את זה לועדת ערער שיושבת בתל השומר.
הועדה יכולה לעשות שלושה דברים –
יש אפשרות לערער לבית המשפט המחוזי, בד"כ צריך טיעונים מרכזיים והסיבות צריכות להיות רציניות, כי בדרך כלל בתי המשפט שדנים באותו ערעור לא נכנסים לעניין הרפואי, הם בדרך כלל מסתכלים על כל הפרוצדורה.
דבר ראשון הייתי מזמין את התיק שלו מהמכון, הייתי בודק מה הרקע, למה הוא מוזמן, מה הסיבה.
לאחר מכן אזמין אותו לפגישה, אנחנו יושבים ביחד על התיק שלו ואז אנחנו מנסים לראות מה הביא אותו לסיבה הזאת.
אני אפנה אותו לכל הגורמים הרפואיים הרלוונטיים וכמובן אעלה את התיק שלו עם כל חוות הדעת למרב"ד, ואז הדברים גם שופכים אור לאותו פסיכולוג. ברגע שלפסיכולוג אין את כל המידע אז הוא יכול להחליט החלטות לגבי אותו אדם שדווקא כן נמצא בטיפול ודווקא כן עובר איזשהו תהליך.
כן, הרבה פעמים אדם יושב אצלי, ואני שואל אותו את השאלות הרלוונטיות ואז אני מגלה שהוא לא במעקב ולא מקבל טיפול תרופתי, אז אני פונה למכון הרפואי ואני אומר להם "אנחנו מבקשים לדחות את הפגישות לעוד חודשיים שלושה, אותו אדם בשלב הזה לא מאוזן ואני מבקש לדחות את זה, הוא רוצה עכשיו לקבל טיפול ולשתף פעולה", ואז מה שקורה זה שאנחנו דוחים את הבדיקות ב-3-4 חודשים, בנתיים אנחנו מקבלים חוות דעת רצינית, אנחנו מעלים את זה לפסיכולוג שצריך לבדוק את אותו נהג, ואז יש לו סיכוי לעבור את זה בהצלחה.
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים – המרב"ד הינו גוף שאחראי להמליץ למשרד הרישוי אם נהג כשיר לנהיגה ממגוון סיבות ביניהן, עבירות תנועה חמורות, סיבות רפואיות ונפשיות.
למידע נוסף בנושא המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בקרו כאן
עורך דין תעבורה צורי סבן מייסד ומנכ"ל חברת עורכי הדין סבן ושות' המונה מספר עורכי דין במספר סניפים ברחבי הארץ, החברה עוסקת בענייני תעבורה והמכון הרפואי לבטיחות בדרכים מזה מספר שנים. לעורך הדין סבן הצלחות ותקדימים רבים במסגרתם דאג והשיב לאלפי נהגים את רישיונות הנהיגה שלהם.
כלי נגישות