Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 265 ביקורות
×
js_loader

ערעור על דו"חות משטרה

  • עורך דין צורי סבן
    עורך דין צורי סבן
  • 15 יוני 2022

דו"ח תנועה הוא הסנקציה התעבורתית הנפוצה ביותר. אולם , כאשר מדובר בכלים שעומדים לרשותם של הנהגים לאחר קבלת הדו"ח עולות שאלות רבות – מה האפשרויות העומדות בפני מקבל הדו"ח? האם עליו לבקש להישפט או לשלם את הדו"ח? האם ניתן לבטל דו"ח תנועה? מה הקשר בין נהגים חדשים לבין ערעור על דו"ח התנועה?

דו"חות תנועה

דו"ח תנועה הוא קנס כספי שניתן לנהג שנתפס נוהג או חונה בניגוד לחוקי התעבורה. מתן הדו"ח הוא בסמכותו של שוטר תנועה שהבחין בביצוע העבירה והדו"ח יכול שיוצמד לשמשת הרכב או יישלח לנהג בדואר.
בין אם קיבלתם דו"ח בצדק או שלא בצדק, דעו כי בפניכם עומדות מספר אפשרויות מלבד תשלום הדו"ח, כמו הגשת ערעור או הגשת בקשה להישפט. כך לדוגמה, ניתן לקבל דו"ח חנייה ובמקום לשלמו, ניתן להגיש בקשה מנומקת לביטול הדו"ח. שימו לב כי באפשרותכם לפנות לאפיקים אלו, רק כאשר מדובר בעבירות שאינן מסוג הזמנה לדין.

מהן האפשרויות העומדות בפניכם במידה וקיבלתם דו"ח משטרה?

1. תשלום הדו"ח

האפשרות הפשוטה והמוכרת ביותר היא תשלום הדו"ח באמצעות אתר האינטרנט, מענה טלפוני או באופן פיזי בבנק הדואר. לאחר תשלום הדו"ח, יקבל הנהג אסמכתא כי הדו"ח שולם ואותה עליו לשמור. שימו לב שבמידה וצברתם נקודות בנוסף לדו"ח לא יהיה ניתן לערער עליהן או להגיש בקשה למשפט לאחר שהדו"ח שולם.

 

2. הגשת בקשה לערעור על הדו"ח

במידה ואתם סבורים שהפרטי העבירה כפי שתועדו בדו"ח אינם נכונים או שהדו"ח אינו מוצדק, באפשרותכם להגיש ערעור על דו"ח משטרה, לביטול הדו"ח או שינויו. על הבקשה להיות מנומקת ואליה יש לצרף מסמכי זיהוי וכן כל מסמך רלוונטי אחר שתומך בטענותיכם. חשוב לדעת כי הגשת הערעור מותנית בכך שהדו"ח לא שולם או שטרם הגשתם בקשה להישפט.

 

3.הגשת בקשה להישפט בבית המשפט לענייני תעבורה

במידה וקיימת מחלוקת בנוגע לעצם ביצוע העבירה על ידכם, ביכולתכם להגיש בקשה לבית המשפט שיכריע בעניין. שימו לב כי בית המשפט אינו כבול לקנס המקורי וביכולתו גם להחמיר איתכם אם הוא סבור כך. לכן, מאחר ומדובר בהליך משפטי לכל דבר, רצוי להתייעץ בטרם הגשת הבקשה עם עורך דין על מנת להעריך את סיכוייכם.

כיצד ניתן לשלם על הדו"ח?

מיום ביצוע העבירה, ניתנים לנהג 90 ימים לשלם את סכום הקנס שנרשם בדו"ח המקורי. במידה וחלף המועד לתשלום, יצברו קנסות וריבית פיגועים בשיעור של 50%. את הדו"ח ניתן לשלם באחת מהדרכים הבאות:

 

  • תשלום מקוון באמצעות האתר של משטרת ישראל, בו קיים שירות תשלומים ממשלתי. לאחר ביצוע התשלום, תקבלו אסמכתא שהדו"ח שולם אותה רצוי לשמור.
  • תשלום טלפוני באמצעות מענה קולי ממוחשב בחיוג לאחד מהמספרים הבאים:
    02-6664658
    02-6664661
    02-6664659
    02-6664660
  • תשלום במזומן או אשראי באחד מסניפי בנק הדואר. לאחר התשלום, תקבלו אסמכתא מודפסת אותה יש לשמור.

 

דעו שבמידה ורישיון הנהיגה שלכם נחסם, חסימתו תוסר כחמישה ימי עסקים לאחר ביצוע התשלום. כמו כן, תשלום הדו"ח כמוהו כהודאה בדבר עבירה ולכן, דעו שמרגע ששילמתם, לא יהיה ניתן להגיש ערעור או בקשה להופיע בפני שופט.

מה יקרה אם אבחר לא לשלם את הדו"ח?

המחשבה שהתעלמות מהקנס תגרום לו להישכח ולהעלם, היא שגויה לחלוטין. עבור נהגים שבוחרים שלא לשלם את הדו"ח יש מספר השלכות. הראשונה מבינן היא צבירת ריבית פיגורים. עם חלוף תאריך היעד לתשלום הדו"ח סכומו יעלה ב-50%. במילים אחרות, אם קיבלתם דו"ח על מהירות מופרזת בסך של 750 ש"ח, ובחרת שלא לשלם אותו, בחלוף 90 ימים, יום לאחר המועד האחרון לתשלום יעלה סכומו ל-1,125 ש"ח.

 

במקרים בהם גם לאחר הוספת הריבית עדיין בוחר הנהג שלא לשלם את הדו"ח, הוא יועבר לטיפול המרכז לגביית קנסות בהוצאה לפועל שבסמכותו להטיל עיקולים והגבלות שונות על חשבונות הבנק ורישיון הנהיגה של הנהג.

ערעור על דו"חות משטרה - איך זה עובד?

הגשת ערעור על דו"ח משטרה הוא למעשה בקשה לביטול או שינוי דו"ח תנועה שניתן על ידי שוטר בתוך פרק זמן סביר מקבלת הדו"ח. הערעור הוא בקשה מנומקת לשינוי הדו"ח או ביטולו, אליו מצורף הדו"ח המקורי, יחד עם מסמכים מזהים וכל מסמך נוסף התומך בטענותיו של הנהג. את הערעור ניתן להגיש עד 30 ימים מיום קבלת הדו"ח ואותו לשלוח בדואר רשום למרכז הארצי לפניות נהגים, ת"ד 120, מיקוד:49100, פתח תקווה.

חשוב לדעת שערעור יכול שיתקבל או ידחה. במידה ועברו 90 ימים מקבלת הדו"ח וטרם קיבלתם תשובה ממשטרת ישראל, דעו כי הגשת הערעור אינה מבטלת את הריבית הנצברת על גובה הקנס. כמו כן, במידה ואינכם מסכימים עם תוצאות הערעור, ביכולתכם להגיש בקשה לבית המשפט להופיע בפני שופט וזאת באמצעות ספח ייעודי שמוצמד לדו"ח המקורי.

מתי לא אוכל לערער על דו"ח משטרה?

ניתן לחלק דו"חות משטרה למספר סוגי עונשים בהתאם לחומרת העבירה, ביניהם ניתן למנות קנס כספי, רישום נקודות תעבורה והזמנה לדין. במקרים רבים, הדו"ח יהיה מסוג "ברירת משפט" כלומר, באפשרותו של הנהג לבחור להגיש בקשה להופיע בפני שופט. מנגד, במקרים של דו"חות מסוג "ברירת דין", מחויב הנהג להתייצב בפני בית המשפט. במקרים אלו, לא תינתן לנהג האפשרות להגיש ערעור על דו"ח המשטרה. ברירת דין, נפוצים בעבירות תעבורה חמורות דוגמת אי ציות לרמזור אדום, נהיגה בשכרות ועוד.

מקרים נוספים בהם לא יהיה ניתן להגיש ערעור, הם כאלו בהם מועד הערעור חלף. לכן, בכל הנוגע לערעור על דו"ח משטרה, רצוי להגיש את הבקשה סמוך ככל האפשר לקבלת הדו"ח.

 

התקבלה תשובה שלילית, מה הלאה?

לאחר קבלת הבקשה לערעור, בסמכותה של המשטרה לשקול את מכלול הנסיבות ולהחליט אם לבטל את הדו"ח או לשנותו. במידה והתקבלה תשובה שלילית והערעור נדחה, ביכולתו של הנהג להגיש בקשה להופיע בפני בית המשפט לתעבורה תוך 30 ימים. במסגרת הבקשה יש לנסח באופן מנומק את הטיעונים הרלוונטיים, אליהם יש לצרף תעודת זהות, הדו"ח המקורי, מסמכי הערעור שנדחו וכן מסמכים רלוונטיים נוספים.

במידה והגשתם את הבקשה בטרם חלפו 90 יום מקבלת הקנס, תקבלו את הזימון למשפט עם פרטיו תוך שנה מיום הגשת הבקשה. דעו שבמידה ואינכם מתייצבים בבית המשפט במועד בו זומנתם, יתקיים הדיון בהיעדרכם מה שעשוי לפגוע משמעותית בסיכוייכם.

 

האם ניתן להתנהל לבד ולייצג את עצמי?

דיון בבית המשפט לענייני תעבורה, הוא הליך משפטי לכל דבר ועניין. לכן, במידה ואינכם בקיאים בחוקים, בפסיקות ובנהלי משטרת ישראל, דעו כי לא מומלץ לייצג את עצמכם משום שהסיכוי לכישלון גבוה מאוד, במיוחד בשלבים הראשונים של ההליך. לכן, מומלץ להיוועץ עם עו"ד תעבורה שביכולתו לנתח את סיכוייכם להצלחה ולאתר ליקויים וטיעונים שיסייעו לכם במשפט.

החשיבות שבהיוועצות וייצוג של עורך דין מומחה היא קריטית כאשר מדובר בנקודות, שכן במידה ולחובתכם קיימות נקודות ברישומכם התעבורתי, גם דו"ח התנועה הקל ביותר עשוי להעמיד את רישיון הנהיגה שלכם בסכנת שלילה. דעו, שבמידה ופניתם לעורך דין לאחר ששילמתם את הדו"ח לא תוכלו להגיש בקשה להופיע בפני שופט.

תשובות לשאלות נפוצות

 היכן ניתן לברר על דו"חות שקיבלתי?

על מנת לברר על דו"חות שקיבלתם, ניתן לקבל מידע על דו"חות קיימים באמצעות פנייה למוקד המידע הארצי של משטרת ישראל במספר 110.

_____________

קיבלתי קנס על רכב שאיננו עוד ברשותי. מה עושים?

יש לפנות למשרד הרישוי עם שטר מכר שמאמת כי בעלות הרכב עברה לנהג אחר עוד בטרם בוצעה העבירה. את הפנייה, יש להעביר בצירוף העתק שטר מכר, בפרק זמן של עד 90 ימים מקבלת הדו"ח ולשלוח אותו באופן מקוון או בדואר רשום למרכז לפניות נהגים. במידה וטרם הועברה הבעלות על הרכב, יש להגיש בקשה ל"הסבת דו"ח" שיירשם על שמו של קונה הרכב בצירוף מספר הדו"ח ותצהיר בעל הרכב חתום בידי עורך דין. פרטים נוספים שיש לצרף לבקשה הם: מועד המכירה, עותק מזכרון הדברים שנרשם בין המוכר לקונה וכן פרטים מזהים של המוכר.

_____________

קיבלתי דו"ח מסוג הזמנה לדין אך בזמן קבלת הדו"ח לא אני נהגתי ברכב, מה עושים?

במידה ובעל הרכב הוא לא מי שהשתמש ברכב בזמן ביצוע העבירה, באפשרותו לדווח על מבצע העבירה בפרק זמן של עד 15 ימים ממועד קבלת הדו"ח המקורי. את הפנייה יש לשלוח למרכז לפניות נהגים באמצעות טופס מקוון או דואר רשום, אליה יש לצרף את צילום הדו"ח, פרטיו של הנהג שביצע את העבירה וכן הצהרתו שאכן החזיק ברכב בזמן ביצוע העבירה.

_____________

אם עברו 90 ימים ולא שילמתי את הדו"ח יעוקל לי הרכב?

עיקול רישיון הנהיגה והרכב הם צעדי אכיפה מתקדמים ביחס לאי תשלום דו"ח תנועה. צעדים אלו ונוספים דוגמת פנייה להליכי הוצאה לפועל או חסימת רישיון נהיגה ינקטו כנגדכם, רק לאחר למעלה מ-200 ימים מיום קבלת הדו"ח וזאת לאחר שהוא עובר לטיפולו של הרשות לאכיפה וגבייה.

_____________

כיצד ניתן לברר למי אני צריך לשלם?

במידה ואינכם בטוחים אם עליכם לשלם למשטרת ישראל או למרכז לגביית קנסות, ביכולתכם להיכנס לאתרים של הגופים השונים, להזין את פרטיכם ולבדוק האם קיים לחובתכם קנס שאינו שולם. דעו כי, העובדה שלא קיימים לחובתכם קנסות בגוף אחד אין פירושו שאינם קיימים כלל, לכן, מומלץ לבדוק בשני הגופים יחד.

_____________

איך ניתן לברר כמה נקודות תעבורה צברתי?

נהגים שעברו עבירות תנועה ולצד הקנס נרשמו לחובתם נקודות תעבורה, יכולים לפנות למשרד התחבורה בטלפון 2227*, שם יוכלו לקבל פרטים אודות צבירת הנקודות שלהם.

_____________

מה הן ההשלכות של צבירת ניקוד?

נקודות אשר נצברות לחובתו של הנהג, מגולמות בעונשים מתקדמים. דעו כי גם במידה וביצעתם עבירות תנועה קלות בלבד עם ניקוד של 2-4 נקודות, ברגע שתגיעו לסך של 12 נקודות תדרשו לבצע קורס "רענון נהיגה", כתנאי להמשך החזקת רישיונכם. במקרים בהם סך הנקודות מגיע ל-36 נקודות ומעלה, דעו כי אתם עומדים בפני שלילת רישיון לפרק זמן מינימלי של 3 חודשים.

מידע נוסף

עורך דין תעבורה צורי סבן

עו"ד צורי סבן, עו"ד לענייני תעבורה, עם תואר ראשון במשפטים ובקרימינולוגיה וגם מגשר מוסמך ע"י לשכת עורכי הדין. לעו"ד סבן  ותק רב ונסיון בייצוג מאות לקוחות בכל הארץ מול המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ועבירות תעבורה.